Arap gençleri arasında yapılan anket: Ankete katılanların %82’si “Türkiye güçlü bir müttefiktir” dedi
ASDA’A BCW, Arap dünyasını yakından ilgilendiren bir anketin sonuçlarını yayınladı.
18 ülkeden 18-24 yaÅŸ arası 3 bin 600 Arap gençle yapılan ankete göre; Arap gençlerinin yüzde 76’sının kültür ve klasik deÄŸerleri kaybetme korkusu yaÅŸadığı ortaya çıktı. Bu, son beÅŸ yılın en yüksek oranıydı.
KÃœLTÃœREL KÄ°MLÄ°K KORUNMASI
Arap gençlerinin yüzde 65’i dini ve kültürel kimliklerini korumanın daha hoÅŸgörülü, liberal ve küreselleÅŸmiÅŸ bir toplum inÅŸa etmekten daha önemli olduÄŸuna inanıyor.
DoÄŸu Akdeniz ülkelerindeki gençlerin yaklaşık yüzde 74’ü, Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Kurulu ülkelerindeki gençlerin yaklaşık yüzde 72’si ve Kuzey Afrika gençlerinin yüzde 68’i bu görüşü benimsiyor.
GELECEK HEDEFLERÄ°
“Gelecek Hedeflerim” ekseninde yer alan her 10 Arap gencinden 8’i (yüzde 85) Arap ülkelerinin özgürlük, eÅŸitlik ve insan haklarına saygı gibi evrensel deÄŸerleri desteklemesi gerektiÄŸini; bu oran Kuzey Afrika’da yüzde 91, Körfez ve DoÄŸu Akdeniz ülkelerinin her birinde yüzde 81 olarak belirlendi.
Sonuçlara göre, ankete katılan Arap gençlerinin yüzde 27’si, yüzde 15’i ulusal aidiyet ve yüzde 15’i anadili için din ve aile veya kabilenin kiÅŸisel kimliklerini belirleyen en önemli faktörler olduÄŸunu doÄŸruladı.
KATILIMCILARIN YÃœZDE 82’SÄ° “Türkiye GÜÇLÃœ BÄ°R Ä°TTÄ°FAKTIR” DEMÄ°ÅžTÄ°
AraÅŸtırmaya göre 18-24 yaÅŸ arası Arap gençlerin yüzde 82’si Türkiye’yi “güçlü veya biraz güçlü bir müttefik” olarak görürken, onu yüzde 80 ile Çin izliyor.
ABD ise yüzde 72 ile Almanya (yüzde 78), Fransa (yüzde 74) ve Hindistan’ın (yüzde 73) ardından 7. sırada yer aldı.
Arap dünyasının en güvenilir müttefiki kategorisinde Katar yüzde 90 ile birinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 89 ile Mısır, yüzde 88 ile BAE ve yüzde 86 ile Suudi Arabistan izledi.
DİNİN ÖNEMİ
DoÄŸu Akdeniz ülkelerinde Arap gençlerinin yüzde 30’u, Kuzey Afrika ülkelerinde yüzde 27’si ve Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Kurulu (GCC) ülkelerinde yüzde 25’i, kiÅŸisel kimliklerini belirleyen en önemli unsurun “din” olduÄŸuna inanıyor. Kuzey Afrikalı gençlerin yüzde 37’si, DoÄŸu Akdenizli gençlerin yüzde 21’i ve KÄ°K gençlerinin yüzde 20’si aileyi/kabileyi kiÅŸinin bireysel kimliÄŸini belirlemede en deÄŸerli faktör olarak görüyor.
ARAPÇA KONUSU
Arap gençlerinin yüzde 11’i dili kimliklerini belirlemede en önemli faktör olarak görmesine raÄŸmen, yanıt verenlerin yarısından fazlası (yüzde 54) Arapça dilinin kendileri için ebeveynleri kadar önemli olmadığını söyledi. Ä°ncelenen üç bölgede KÄ°K ülkelerinde gençlerin yüzde 59’u, Kuzey Afrika’da yüzde 51 ve DoÄŸu Akdeniz’de yüzde 52 bu görüşe katılıyor.
Sonuçlara göre, ankete katılanların yaklaşık üçte ikisi (yüzde 65) dinin OrtadoÄŸu’da olması gerekenden daha büyük bir rol oynadığını söylerken, Arap gençler birden fazla (yüzde 73) dini deÄŸerin bölgenin ilerlemesini engellediÄŸi fikrine katılmıyor. . DoÄŸu ve bölgedeki dini kurumların reforma ihtiyacı olduÄŸuna inanan gençlerin oranı bu yıl yüzde 58’e ulaÅŸtı.
YÃœZDE 62 ÅžERÄ°T Ä°STÄ°YOR
Arap gençliÄŸinin dini kimliÄŸine olan baÄŸlılığının bir iÅŸareti olarak, yaklaşık yüzde 62’si ülkelerindeki maddelerin medeni hukuk/örf ve adet hukuku yerine Ä°slami ÅŸeriata dayanması gerektiÄŸine inanıyor. Bu görüş, anket yapılan üç bölgedeki gençlerin çoÄŸunluÄŸu tarafından desteklenmektedir; Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi ülkelerinde gençlerin yüzde 68’i, Kuzey Afrika’da yüzde 53 ve DoÄŸu Akdeniz’de yüzde 68 bu görüşe katılıyor.
Z GENERASYONUNUN ROLÜ
Åžirketin Orta DoÄŸu ve Kuzey Afrika Bölge Lideri ve ASDA’A BCW’nin kurucusu Sunil John, anket sonuçlarının dinle ilgili olduÄŸunu söyledi. “Z kuÅŸağı”Bir süre önce pek çok insan kültürlerinin ve klasik deÄŸerlerinin kaybıyla ilgili endiÅŸelerini dile getirirken, ÅŸimdi Arap gençliÄŸinin ana unsur olarak dine, aileye ve ulusal aidiyete daha eÄŸilimli olduÄŸunun açık olduÄŸunu söylüyor. Arap kimliÄŸini ve kiÅŸiliÄŸini belirleyen faktörler.
“ANA DÄ°LÄ° KAN KAYBEDÄ°YOR”
John, her şeye rağmen ilginç bir noktaya daha dikkat çekiyor:
“Arap dünyasındaki çoÄŸu gencin kabul ettiÄŸi gibi, Arapça artık geleneklerini veya kültürel deÄŸerlerini algılamaları için düşündüğümüz kadar önemli deÄŸil. Arap dili onlar için daha az önemli.”
John bu inanç, “Arap gençliÄŸinin kendi diline olan ilgisinin azalması internet ve sosyal medyanın yaygınlaÅŸmasından kaynaklanmaktadır. Arap toplumlarının birleÅŸtirici gücü olarak Arap dili.”sözleriyle açıklıyor.
GELENEKLERE BAĞLI AMA GÖÇ TALEP ETME ARTIYOR
Benzer ÅŸekilde John, Arap gençliÄŸinin daha iyi bir yaÅŸam arayışıyla göç etme arzusundaki artışın iki deÄŸerli özelliÄŸe dayandığını vurguladı. “Birincisi, ülkelerinde iyi bir eÄŸitim ve baÅŸarılı bir kariyer alma konusundaki hayal kırıklığı ve ikincisi, geleceÄŸini inÅŸa etme konusundaki coÅŸkusu.”diyor.
AraÅŸtırma sonuçlarına göre, DoÄŸu Akdeniz ülkelerindeki Arap gençlerinin yüzde 53’ü ve Kuzey Afrika’dakilerin yaklaşık yarısı (yüzde 48), baÅŸta iÅŸ imkanları olmak üzere daha uygun fırsatlar arayışıyla ülkelerini terk etmek için önemli giriÅŸimlerde bulunduÄŸunu söyledi.
Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Kurulu ülkelerindeki gençlerin yüzde 27’si göç etmeyi düşündüklerini söylerken, çoÄŸu Arap gencinin göç etmeyi seçtikleri ülkeler hakkında farklı görüşlere sahip olduÄŸu ortaya çıktı:
Yüzde 34’ü Kanada’ya, yüzde 30’u Amerika BirleÅŸik Devletleri’ne, yüzde 20’si Almanya ve BirleÅŸik Krallık’a ve son olarak yüzde 17’si Fransa’ya göç etmeye karar veriyor.
GÖÇÜN ESAS NEDENİ EKONOMİYE DARBE
Sonuçlar, bu göç etme arzusunun birçok Arap ülkesindeki kasvetli ekonomik manzarayla doÄŸru orantılı olduÄŸunu gösteriyor. DoÄŸu Akdeniz’deki (Irak, Ãœrdün, Lübnan, Filistin, Suriye, Yemen) gençlerin yüzde 72’si ve Kuzey Afrika’daki Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi ülkelerindeki (Cezayir, Mısır, Libya, Fas, Sudan, Güney Sudan, Tunus) gençlerin yüzde 72’si aksine ülke ekonomisinin yanlış yöne gittiÄŸini düşünürler; Her 10 kiÅŸiden 9’u (yüzde 88) ülke ekonomisinin doÄŸru yönde ilerlediÄŸine inandığı için oldukça iyimser.
Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre anket, Orta DoÄŸu’daki genç iÅŸsizlik oranlarının yüzde 25’in üzerinde ile dünyadaki en yüksek ve en hızlı artan oran olduÄŸunu ortaya koyuyor ve bu da iÅŸlerin Arap gençliÄŸi için en önemli öncelik olduÄŸunu doÄŸruluyor. Göç etmeyi önemli bulan gençlerin yaklaşık yarısı (yüzde 49) göçmenliÄŸi istemelerinin asıl nedenini anlıyor. “iÅŸ bul”Körfez gençlerinin yüzde 25’i göç etmek istemelerinin temel sebebinin “deneyim sahibi olmak”cevabı verir.
Ä°yimserler AÄžIRLIK
Arap gençlerinin yüzde 69’u ülkelerinin ekonomisiyle ilgili kaygılarına raÄŸmen önümüzdeki günlerin daha yeterli olacağına inandığını söylüyor.
Son dört yılın sonuçlarıyla karşılaÅŸtırıldığında, bu yılki ankette Arap gençliÄŸinin iyimserliÄŸi zirve yaptı. 2019 anketindeki yüzde 45’e kıyasla, yanıt verenlerin yüzde 57’si ebeveynlerinden daha rahat bir hayat yaÅŸayacaklarına inanıyor. Bu olumlu ruh en çok Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi ülkelerinin gençleri arasında (yüzde 75) hakim. Bunu yüzde 52 ile DoÄŸu Akdeniz ülkeleri ve yüzde 52 ile Kuzey Afrika izliyor.
Önümüzdeki 10 yılı düşündüğümüzde Arap gençlerinin yüzde 18’i önce baÅŸarılı bir iÅŸ hayatı kurmayı, ardından eÄŸitimlerini bitirmeyi (yüzde 17) ve bir hedef peÅŸinde koÅŸmayı (yüzde 15) hedefliyor.