Sanat deyince aklınıza ne geliyor? Romantiklerden dışavurumculara, poptan çağdaş sanata, zihninizde görünenler aslında sizin öznel zevkinizdir. Günümüzde bu akımların yanı sıra fotoğrafın birçoğunu oluşturan iki akım daha vardır: edebiyat ve performans sanatları. Çağdaş sanat ve çağdaş sanat. Peki bu ikisi arasındaki fark nedir? Merak ediyorsanız okumaya devam edin…
Kaynak: https://www.thecollector.com/differen…
“Modern sanat” ve “çağdaş sanat” terimleri sıklıkla birbiriyle karıştırılmaktadır.
Aslında sanat tarihinde eşsiz bir döneme atıfta bulunuyorlar. Ancak sanat tarihi bilmeyenler için aradaki farkı anlamak biraz zor. Hazırsanız bunu ortadaki birkaç farkla açıklamaya çalışacağız.
1. Öncelikle sanatta çağdaşlık nedir?
‘Modern’ kelimesini duyduğumuzda çoğu zaman aklımıza yeni ya da içinde bulunduğumuz yüzyıl gelir. Ancak sanat tarihi açısından bu kelime genellikle 19. yüzyılın sonlarından 19. yüzyıla kadar uzanan modernizm akımı ile ilişkilendirilir. 20. yüzyılın ortaları.
2. Çağdaş sanat nedir?
Banksy, Duvar Resmi
‘Çağdaş sanat’ terimi, sanat tarihçileri tarafından bugün yapılan sanatı tanımlamak için kullanılan terimdir. 20. yüzyılın ikinci yarısında veya 21. yüzyılda üretilen günümüz sanatıdır.
Çağdaş sanatçılar, küresel olarak etkilenen, kültürel olarak çeşitli ve teknolojik olarak gelişen bir dünyayı tasvir ediyor.
3. Çağdaş sanat daha önce ortaya çıktı.
Man Ray, İsimsiz Rayograf, 1922,
Modern sanat, çağdaş sanattan çok önce ortaya çıktı. 19. yüzyılda, toplumun her kesiminde değerli bir değişim dönemi, sanayileşme yeniden insan yaşamının doğasını tasavvur ettiğinde, modernist zanaatkarlar çoğaldı.
Tabii bu sanayileşme insanların fikirlerinde de tekrarlanıyordu. Bu yeni dönem, bunu hem olumlu hem de olumsuz olarak zanaatkârların eserlerine yansıttı.
4. Fotoğrafın icadı, onun sanata bakışını büyük ölçüde etkiledi.
Fotoğrafın icadı özellikle derin bir endüstriyel değişimdi. Bir yandan fotoğraf, insanları ve yerleri belgeleme, sanatı bütün bir iş haline getirme rolünü üstlendi. Öte yandan, fotoğraf da yavaş yavaş bir sanat formu haline geldi ve onun gizemli yeteneği kırpma ve gerçeği çarpıtma da insanları cezbetti ve birçok modernist sanatı şekillendirdi.
5. Çağdaş sanat daha soyut bir bakış açısına sahiptir.
Vasily Kandinsky, Tema: Spitz, 1927
Modern sanatın diğer birçok şey gibi genelleştirilmesi biraz imkansızdır. Ancak birden fazla eserde ortak bir eğilim varsa o da soyutlamadır. 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında temsil, anlatım ve perspektif gibi resimsel geleneklerden kurtulan ve bunun yerine içsel duygu ve hislerin anlatımına odaklanan sanatçılar, yavaş yavaş soyutlamada yaptıkları çalışmalarıyla bizleri karşıladılar.
6. İzlenimcilik gibi sanat akımları, yavaş yavaş çağdaş sanatın doğuşunun temelini attı.
Vincent Van Gogh, Yıldızlı Gece, 1889
Fransız İzlenimciler, ayrıntılı fotoğraf stillerini ilk bırakanlar arasındaydı. Kendilerinden sonra gelen Paul Cezanne, Vincent van Gogh ve Paul Gauguin gibi Post-Empresyonistler, dramatik etki için rengi gerçeklikten ayırmaya devam ettiler. Fovizm, Kübizm, Ekspresyonizm, Süprematizm, Rayonizm, Fütürizm ve daha fazlasının yolunu açtılar. Bu fikirler sırasıyla 1950’lerde Soyut Ekspresyonizm’i ve 1960’larda Renkli Alan Fotoğrafçılığını doğurdu.
7. Çağdaş sanat, kavramsal sanatı etkiledi. (Dadaizm ve Sürrealizm)
Marcel Duchamp, Çeşme, 1917
Dadaizm ve Sürrealizm, yukarıda belirtilenlerden daha az soyut bir görünüme sahiptir. Formları basitleştirmek ve sadeleştirmek yerine, farklı bir açı seçtiler. Bazıları, sanatın arkasındaki fikir veya kavramın sanatın kendisinden daha değerli hale geldiği kavramsal sanat yapma yollarına yöneldi. Marcel Duchamp, Rene Magritte ve Salvador Part gibi diğerleri, yeni bir dünya için var oldukları gerçek dünyayı terk ederek, artan insan psikolojisi anlayışından etkilendiler.
8. Çağdaş sanat sonradan ortaya çıktı.
Jeff Koons, Easyfun-Ethereal, 2002
Çağdaş sanat, 1960 yılı itibariyle ortaya çıkmış ve halen çağdaş sanatı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Çağdaş sanatın başlangıcı, Pop Background ve Postmodernizm’in ortaya çıkışıyla başlar. Aslında, bu iki yöntemin görünüşte kafa karıştırıcı doğası, çağdaş sanatın neyle ilgili olduğunu özetlemeye yardımcı olabilir.
9. Çağdaş sanat, kitle iletişim araçlarına bir yanıt olarak doğdu.
Pek çok açıdan çağdaş sanat, 1960’ların kitlesel bağlantı patlamasına ve daha sonra dijital medya ve bilgi teknolojisinin yükselişine bir yanıt olarak ortaya çıktı. Ancak çağdaş sanat terimi, çok çeşitli tarzları, akımları ve yaklaşımları kapsayan oldukça geniş bir terimdir.
10. Büyük ses getiren postmodernizm akımı çağdaş sanat altında ortaya çıktı.
Çağdaş sanat hareketleri Pop Background, Postmodernizm, Fotoğraf Üretimi, Neo-Ekspresyonizm, Fotogerçekçilik, Kapitalist Gerçekçilik, İlişkisel Estetik, Submodern ve çok daha fazlasını içerir.
11. Çağdaş sanat, çağdaş sanattan daha çeşitlidir.
Çağdaş sanatçıların kullanabileceği araçlar, çağdaş zamanlara göre çok daha çeşitlidir. Bu doğal olarak çağdaş sanatın çok daha eklektik ve karmaşık olduğu anlamına gelir. Zanaatkarların artık ellerinde daha fazla ekipman var.
12. Çağdaş sanat aynı zamanda görüntü içeriğini de içerir.
Popüler sanat yaklaşımlarının ortasında dijital görüntü enstalasyonları, etkileşimli deneyimler ve performans sanatı gibi şeyler var. Çizim, fotoğraf ve heykel gibi klasik sanatlar her zamanki gibi biliniyor ama günümüzde çoğunlukla dijital görüntü öğeleri ve klasik olmayan içerik ön planda. Maurizio Cattelan gibi hayvanları kendi bakış açılarıyla duvara resmeden ve çağdaş sanat dünyasında neredeyse her şeyin yolunda olduğunu kanıtlayan sanatçılar var.
Peki hangi sanat akımı zevkinize daha çok hitap ediyor? Yorumlarda buluşalım…
haber-sultangazi.xyz